Toyotas verksamhet

Denna artikel kommer att handla om företaget Toyota och dess verksamhet. Dem flesta av oss tänker kanske på klimatsmarta bilar men faktum är att Toyotas verksamhet startade men något helt annat än bilar och fordon.

Från vävstolar till klimatsmarta bilar

Toyota startade sin verksamhet redan under det sena 1800-talet och grundaren, Sakichi Toyoda startade sin verksamhet med att tillverka vävstolar. Företaget växte och då kom ägaren Sakichi på en briljant idé. Att tillverka världens då första automatiska vävstol. Succén var ett faktum och 1929 köper det dåvarande största vävstolsföretag i världen upp Toyodas verksamhet för ca 100 000 pund vilket var en rejäl peng i dagen penningvärde. Detta gjorde att Sakichi nu kunde investera och hans son kommer senare att öppna upp det företag som vi känner till idag, Toyota Motor Company. Bolaget växte och under andra världskriget så tillverkade man lastbilar för den japanska militären. Efter kriget fortsatte framgångarna och man var nu Japans största biltillverkare. Under tidigt 60-tal intar man den amerikanska och europeiska marknaden som kommer senare att bli deras viktigaste marknad.

Under tiden köpte man upp flera andra företag inom fordon, dem största köpen var Daihatsu som är en biltillverkare och Hino som tillverkar lastbilar. Dessa två dotterföretag är fortfarande aktiva och tillverkar då bilar under Toyotas licens.

På 1980-talet så startad den dåvarande Vd:n ett nytt koncept inom Toyota. Han tog fram ett lyxbilsmärke, Lexus som snabbt blev populärt främst i Europa men också USA. Idag är Toyota världens största fordonskoncern, redan år 2005 passerade man den dåvarande största tillverkaren Ford och ända sedan dess är Toyota och dess andra märken världsledande. År 2000 var ett speciellt år för Toyota, man hade då sålt en miljon personbilar, bara i Europa. Till Sverige kom Toyota för första gången 1964 men det skulle dröja tills modellen Toyota Corolla intog marknaden innan bilmärket blev stort i Sverige. En stor förklaring varför det gick ganska trögt i början för Toyota på andra marknaden ön den japanska var för att man generellt tyckte att japanska bilar var billiga kopior av amerikanska och europiska bilar. Sedan hade man inte samma syn på kvalitet som Toyotahar på senare tid vilket också var en faktor till varför det skulle dröja innan bilmärket blev riktigt stort.

Med tiden så blev Toyota ett allt mer respekterat bilmärke. Mycket tack vare deras produktionssystem som har varit hyllat världen över. Processen är kort förklarad så att man inte köper in material och tillbehör än vad det är nödvändigt vilket optimerar produktionen och man spar enorma summor på så sätt. Detta är ett tankesätt som har levt kvar sedan grundaren Sakichi Toyoda införde detta i vävstolsfabriken. Idag är Toyota som tidigare nämnt världens största bilkoncern men verkar också inom andra branscher. Toyota har blivit ett stort namn inom bilsportvärlden där man satsar mycket inom rally. Mellan åren 2002 till 2009 var man också aktiv inom Formel 1 och Toyotas stall tog flera priser men 2009 la man ner den verksamheten för att satsa mer på rally.