Svenska företag i världen

Punktliga och arbetsvilliga. Sverige och svenskar har i många år haft ett bra rykte utomlands vilket återspeglar sig när det kommer till de många olika svenska företag som finns i världen. Svenska företag har under många år utmärkt sig på många olika håll i världen och har satt Sverige på världskartan på ett positivt sätt. Några av företagen som utmärker sig på olika sätt är alltifrån klassikern IKEA och H&M som förmodligen alla i hela världen känner igen, till Spotify, Atlas Copco, Scania, Nordea och Acne. Några av de många svenska företagen vi hittar runt om i världen finns representerade endast i Norden eller Europa medan andra finns i princip i vartenda land på världskartan. Klassikern IKEA är en av de företagen man kan hitta nästan överallt i världen vilket också gör det till en gudasänd gåva för de många svenskar som bestämt sig för att lämna Sverige men ibland känner en längtan och en saknad för bland annat svenska matvaror och traditioner såsom luciatåg och såklart ett riktigt svenskt julbord.

Husqvarna

Förtaget som idag mest är känt för sina gräsklippare, motorsågar och trimmare startade år 1620 som vapenfabrik. Tillsammans med 4 andra fabriker i landet grundade av Gustaf II Adolf blev Husqvarna ett företag att räkna med men i takt med att intresset för vapen minskade satsade man istället rejält på att bli en modern storindustri och hushållsartiklar blev den stora satsningen. Under ca 30 år under 1900 talet blir Husqvarna en del av Electrolux och en kort stund har även Italien och det amerikanska företaget McCulloch ett finger med i spelet. Idag har företaget egna anställda i över 43 stycken olika länder där tillverkningsenheterna i Shangai i Kina, Nashville USA och Ulm i Tyskland är de allra största utanför Sverige.

Nordea

Nordea

Den nordiska banken ägd av de nordiska länderna Danmark, Finland, Sverige och Norge har cirka 11 miljoner kunder och över 1500 olika kontor. Tillsammans med olika representationskontor finns Nordea representerat i över 20 olika länder och därmed med räknas Nordea som en av de allra största bankerna i världen. Efter hopslagningen 2000 då Nordea bildades fanns huvudkontoret i Stockholm men efter 18 år flyttades det istället till Helsingfors i Finland. Banken har under åren hamnat i blåsväder och fick bland annat 2015 en rekordhög bot på 50 miljoner kronor på grund av att banken misstänkts ha använts för penningtvätt.

Acne

Acne är klädmärket som startade 1996 av Jonny Johansson som grundare och iden som kläcktes i ett kreativt kollektiv startade med ett hundratal par jeans och har därefter fortsatt resan som en av de större inom modeindustrin. Designen på kläder utstrålar stil och personlighet och Jonny Johansson arbetar fortfarande hårt med att kläderna ska ha en stil baserad på kreativa konstformer. Numera hittar vi kläder från företaget på modeshower ibland annat New York, Tokyo och Milano men modehuset har fortfarande sin bas i Stockholm. Förutom att kläderna kan ses på olika modeshower finns företaget även representerat på den internationella marknaden och vi kan hitta butiker i alltifrån Los Angeles och Shanghai till München.