Om Axis Communications

När man säger Axis Communications är den första tanken som slår de flesta säkerhet med hjälp av nätverkskameror, ofta på offentliga platser.  Och inte är väl det särskilt konstigt med tanke på att det är just inom den branschen som Axis Communications är ledande, idag. Men till en början var det andra teknologiska produkter som låg inom bolagets expertis.

Om Axis Communications

För 34 år sedan, redan 1984 grundades företaget av tre svenskar i Skånes huvudstad – Lund.  Keith Bloodworth, Martin Gren och Mikael Karlsson hette de tre herrarna som låg bakom utvecklingen av protokollkonverterare och  skrivargränssnitt både för minidatorer samt stordatorer från företaget IBM, som då var Axis Communications branschområde. Det gick oväntat bra för Skåneföretaget och i slutet av årtiondet kunde de expandera betydligt, ända till USA. Ett kontor anlades i Boston Massachusetts vilket gjorde att även den amerikanska marknaden började uppmärksamma det svenska företaget allt mer, vilket är ett enormt steg ur ett kommersiellt perspektiv. I samband med utvidgningen av Axis Communications ändrades inriktningen från IBM:datorer till TCP/IP-protokoll samt nätverk

Den första nätverkskameran

Företaget nöjde sig dock inte med detta. I stället lanserades flertalet nya server för utskrift och cd-rom med stöd för både TCP/IP, NetWare, TCP/IP (NFS) och Windows (SMB). Men det var först 1996 som Axis Communications la om fokus till nätverkskameror, vilket de är kända för hos gemene man och kvinna idag. Den första kameran hette AXIS 200:  och var världens första nättverkskamera, vilket gjorde att den snabbt var en succé. Succén blev tätt följd av AXIS 2100: som inte bara var ny på marknaden utan också var den första kameran som hade inbyggt Linuxsystem.  Sedan 1996 har alltså Axis Communications varit världsledande inom nätverksvideo. För att bara nämna några exempel på framgångar: kameran AXIS 206 som lanserades 2004 var då världens minsta nätverkskamera (vilket var banbrytande), de fick uppdraget att utföra installationer på Frihetsgudinnan, världens vackraste tunnelbana – Moskvas tunnelbana, Madrids alla stadsbussar samt hela SL:s närtrafik och de har tillsammans med två övriga starka bolag i branschen, Sony och Bosch, skapat en gemensam organisation med ett standardiserat gränssnitt i sitt verksamhetsområde. Organisationen heter ONVIF vilket är en förkortning för Open Network Video Interface Forum och den har varit mycket lyckad. Idag finns det flera hundra produkter på marknaden som är möjliga att kopplas till ONVIF.

Den första nätverkskameran

Idag är Axis Communications störst och ledande inom all typ av videoövervakning. På flera tusentals platser runt om i världen finns deras övervakningskameror och alla är utformade för att tillgodose den platsens specifika behov. Med hjälp av erfarenhet, innovationskraft, tekniks kompetens, strävan efter att hela tiden överträffa sig själva och en vision om en säkrare och smartare värld lyckas Axis Communications gång på gång producera och lansera nya trygga och kvalitativa produkter.

Olika typer av kameror

I hela 179 länder finns Axis Communications partners, vilket i antal ligger på runt 90 000 stycken. I sitt sortiment av övervakningskameror finns det nätverkskameror som kan vara värmekameror, utomhuskameror, trådlösa, rörelsedetekteringskameror, PTZ-kameror, HDTV med mera. De har även P-Iris-objektiv till sina nätverkskameror samt videoövervakningsformat hos sina nätverkskameror som kallas korridorkameror. Detta är bara ett smakprov på all innovation om Axis Communications producerar idag. Ett företag i framkant.