Electrolux

Electrolux är idag världens största tillverkare av vitvaror. Företaget bildades år 1919 genom att två företag gick samman. Grundaren hette Axel Wenner-Gren och var en äkta visionär. Wenner-Gren hade stort fokus på att tillverka produkter för framtiden och letade efter uppfinningar som skulle kunna hjälpa personer i hemmet. Produkterna som släppts på marknaden har alltid varit väl utarbetade och ska fungera att användas varje dag om och om igen.Företagets första produkt var en dammsugare vid namnet Lux 1 på företagets egna fabrik i Stockholm. Dammsugarna såldes genom hemförsäljning och blev en mycket populär produkt på marknaden. Från och med år 1925 så börjar Electrolux att sälja också kylskåp efter att de köpt den uppfinningen. Under 1920-talet började företag att starta med produktion och försäljning i Tyskland, Storbritannien och Frankrike. Vid det här laget hade man också börjat fundera på att sälja hushållsapparater. Under 1930-talet tog man sig utanför Europa och började försäljning och produktion i USA och Australien.På 1950-talet började man att sälja tvättmaskiner, frysboxar, diskmaskiner och tog över produktionen av båtmotorer med märket Penta. Under drygt 20 år producerades en diskmaskin som kallades runda burken och såldes i mer än 50000 exemplar runt om i världen. Från starten fram idag har företaget köpt och sålts i perioder till både olika personer och företag. Bit för bit har Electrolux kämpat för att få allt större marknadsandel genom att slå sig samman med andra företag för att kunna bjuda på bra konkurrens.

självgående dammsugare

Företaget har sålt en mängd olika varor under åren men i slutet av 90-talet bestämde man sig för att sluta tillverka jordbruksmaskiner, symaskiner och inredningsdekorationer. Under denna period slutade man också med hemförsäljning av dammsugare vilket var en affärsverksamhet som pågått sedan starten av företaget. I början av 00-talet kom istället en självgående dammsugare ut på marknaden som motpol till att man slutade sälja den traditionella dammsugaren genom hembesök. Det var den första helt självgående dammsugare som kom ut på marknaden och hette Trilobite. Husqvarna var en del av Electrolux fram till 2006 då det bröts ut och blev ett helt eget och självständigt företag på marknaden. Det innebar att man slutade att tillverka exempelvis motorsågar och annat som förknippas med Husqvarna.

Electrolux idag

År 2011 fanns tillverkning av Electrolux i hela 19 länder runt om i världen. Under de drygt 100 år som företaget har funnits har fabriker både lagts ner och tillkommit på andra ställen. Nu finns det fabriker också i sydamerika och asien. Idag finns det flera olika kända varumärken som ingår i Electrolux. Det är exempelvis AEG, Volta och Elektro-Helios. Produkterna som idag finns på marknaden är väl inarbetade produkter som exempelvis kyl- och frysskåp och dammsugare.Företaget är idag ett företag som bidrar mycket finansiellt till Handelshögskolan i Stockholm och bidrar till både utbildning och forskning. Detta genom att de är Senior partnes och jobbar mycket för att ha ett nära samarbete. Fram till dagens datum har det enbart vara personer av manligt kön som agerat både verkställande direktörer och styrelseordföranden.