Alfa Laval

Alfa Laval är inte vilket svenskt företag som helst. De är inte heller vilket pump- och värmeöverföringsföretag som helst. Nej, Alfa Laval är ett av världens mest framgångsrika och innovativa separerings och flödeshanteringsföretag med kompetens inom värmeöverföring, energi och pumpar.

Alfa Laval

Det hela började dock för många år sedan. Året var 1883 och en viss Gustaf de Laval agerade på egen hand för att få fram nya uppfinningar i separatorernas härliga värld. Han uppfann  centrifugalseparatorn som möjliggjorde att bland annat mjölken kunde separeras från grädden och även världens första ångturbin. Han låg dessutom bakom 93 andra innovationer som han sökte och fick patent för. Sammanlagt startade Gustav de Laval inte mindre än 37 företag i Sverige. En man med affärssinnet och uppfinningsrikedomen uti fingerspetsarna kan man säga.

AB Separator

Tillsammans med kollegan Oscar Lamm Junior startade han företaget AB Separator 1883, där första firma att använda separatorerna låg på Kungsholmen i Stockholm. Det tog nämligen inte många år förrän Oscar Lamm Jr. började sälja Lavals separatorer i sin firma på Kungsholmen, något som visade sig vara ett framgångsrikt beslut. Denna maskinfirma blev sedermera basen för företaget där bland annat huvudkontoret fick ligga.  Bara tre år efter det att AB Separator hade sålt sin första artikel utbröt oenigheter ägarna emellan och Lamm valde att lämna företaget. Nästkommande år klev John Bernström in som VD vilket kom att bli ett lyckat samarbete vilket kan speglas i den tid han stannade – 25 blomstrande år. Med ny ledning började företaget expandera allt mer. Försöksgårdar och gjuterier anlades för att hela tiden producera nya produkter. -62 flyttade Alfa Laval hela sin fabriksverksamhet till Tumba utanför huvudstadens kärna, vilket var mer praktiskt. Inte lång tid efter flyttade även huvudkontoret till Tumba. I samma veva som företaget flyttade ut från mitten av Stockholm bytte de även namn till Alfa-Laval AB. Således ett aktiebolag med sina första börsnoteringar 1991 på Stockholms Fondbörs.  

Alfa Laval idag

Alfa Laval är idag världsledande inom tre teknologier. Det handlar naturligtvis om separering men också om flödeshantering och om värmeöverföring. För kundernas skull har de delat upp sina expertområden i tre så kallade divisioner: Food and Water, Energy och Marine. De har just nu  runt 17 000 anställda världen över, men med majoriteten av personalen i Sverige. Samtidigt växer de kontinuerligt utomlands, vilket gör det spännande att se var nästa fabrik och kontor öppnas. Verksamhetens sträcker sig hela vägen från Sverige till Kina och USA. En av nyckelfaktorerna till företagets stora framgång kan ligga i att hela 2.7 procent av intäkterna från försäljningen alltid återinvesteras i F&U som på så sätt genererar ett tjugotal nya produkter årligen. Dessutom har inte innovationskraften upphört efter Lavals bortgång. Produktutveckling är a och o för Alfa Laval, vilket gör att de kan hålla sig i toppen år ut och år in. Dessutom har aktiebolaget gedigen och långt bakgående expertis i sina fokusområden, vilket gör att tjänster och produkter är i högsta klass. Nätverket som Alfa Laval använder sig av är globalt, likaså kompetens. Därför har de lyckas attrahera den absoluta eliten i branschen, vilket gör företaget till en hård konkurrent.

Alfa Laval idag