Akzo Nobel

Gillar man färg, då gillar man Akzo Nobel. För Akzo Nobel är ett bolag som kan allt när det kommer till färger, kemin bakom färgtillverkning, skönhet och funktion.

Akzo Nobel

Företaget räknas idag som en internationell kemikoncern med huvudfokus på färg och färgtillverkning. De har sitt huvudkontor i Amsterdam i Nederländerna varifrån de sprider sina produkter och sin kunskap jorden runt.

Grunden till företaget Akzo Nobel startade 1646 under namnet Bofors. Ett bra tag senare, 1871 startade ytterligare ett kemiföretag i Sverige, Kema Nobel. Efter ungefär tio är valde företagen att slå sig samman. Tillsammans skapade de två svenska företagen Nobel Industrier. Parallellt med detta grundande ingen mindre än Alfred Nobel, en av Sveriges mest framgångsrika vetenskapsmän som ligger bakom bland annat Nobelpriset, Elektrokemiska Aktiebolaget beläget i Bengtsfors. Bara två år efter sammanslagningen i vilken Nobel Industrier bildade, köptes Elektrokemiska Aktiebolaget upp av densamme och blev till Eka Nobel. Och det är detta som är grunden för vad som idag går under namnet Akzo Nobel. Nobel Industrier blev till sist köpt av det holländska företaget Akzo och därmed blev kemiföretaget Akzo Nobel. Akzo Nobel är idag ett börsskrivet aktiebolag med enorm omsättning. I bolaget ingår en rad med stora märken inom färg och måleri. För att bara nämna några: Dulux, Sikkens, Interpon, Nordsjö, Sparlack, Sadolin,Trimetal och International. Märkena går att finna mer eller mindre hög skala i olika läder världen över. I Sverige är bland annat Nordsjö och Sadolin stora. Vad alla märken har gemensamt är dock att kvaliteten är otroligt hög, att framställningen har utförts av experter i branschen och att det kan bli riktigt vackert när man målar med Akzo Nobels färger.

Finns i över 80 länder

Akzo Nobel har sin verksamhet i över 80 länder idag. Anställda är både välutbildade kemister och serviceinriktad och kunnig personal eftersom Akzo Nobel bara nöjer sig med det bästa. Idag har de runt 50 000 anställda med olika kompetenser på olika platser i världen. Målgruppen som Akzo Nobel riktar in sig mot är både både professionella målare och amatörer som vill måla på fri hand. De har bland annat specialfärger, högteknologiska färger och dekorativa färger i sitt breda sortiment. Vad man än letar efter i färgväg finns garanterat rätt produkt i Akzo Nobels sortiment. Allt från att måla om båten till att måla insidan av hangarer eller till och med utsidan av flygplan, rätt färg finns där.

Tillverkar även salter

Men det är inte bara färg som Akzo Nobel kan. De har även gedigen kunskap i kemi och tillverkar flera olika typer av kemikalier till försäljning. Det handlar bland annat om råvaror till den kemiska industrin men också så enkla saker som vanligt bordssalt (JOZO salt) som man har på maten.

Tillverkar även salter

Akzo Nobel leds av en styrelse, men består egentligen av elva affärsenheter. Dessa är lite som ICA-gruppen. De har stort eget ansvar och mycket självständiga. För att hjälpa sina enheter har bolaget ett verkställande utskott med namnet Exco som består av sju personer. Representanterna i utskottet kommer delvis från styrelsen och är delvis chefer för affärer runt om i världen. På så sätt blir alla delar i företaget representerade av rätt personer och får komma till tals på den högsta nivån i Akzo Nobel.